Puto duchovného spojenia farského kostola s pápežskou bazilikou

Puto duchovného spojenia farského kostola Nanebovzatia Panny Márie v Nitre na Kalvárii s pápežskou bazilikou Panny Márie Snežnej – Santa Maria Maggiore v Ríme

            Počas slávnostnej bohoslužby pri príležitosti púti k Nanebovzatej Panny Márie v Nitre na Kalvárii bol dňa 13. augusta 2017 zverejnený dekrét o pričlenení farského kostola Nanebovzatia Panny Márie duchovnými zväzkami k Pápežskej bazilike Santa Maria Maggiore.

            Pápežská bazilika Santa Maria Maggiore je jednou zo štyroch pápežských bazilík mesta Ríma, teda na jej hlavnom oltári smie slúžiť sv. omšu len pápež a ten komu, on dá nato svoje povolenie. Pápežské baziliky majú možnosť vytvárať si duchovné zväzky s inými chrámami po celom svete. Napríklad o pričlenenie k Pápežskej bazilike Panny Márie Snežnej môžu požiadať mariánske chrámy alebo posvätné miesta určitým spôsobom výrazne spojené s mariánskom úctou. A tak vzhľadom na  veľkú úctu, ktorú požívajú u veriacich púte k Matke Božej na nitriansku kalváriu, arcikňaz Pápežskej baziliky Santa Maria Maggiore kardinál Rylko vyhovel žiadosti o pričlenenie duchovnými zväzkami s touto bazilikou.

            Avšak môžeme si položiť otázku aký ma zmysel toto pričlenenie a čo vlastne náš kostol duchovným putom  získal? Pri pohľade do minulosti si môžeme všimnúť obľúbenosť kajúcich púti do Jeruzalema a neskôr Ríma. Išlo o naozaj náročne úkony kajúcnosti, kedy pútnici museli priniesť mnoho obiet. Mnohí veriaci však nemali možnosť navštíviť Rím a získať tam odpustky. Z tohto dôvodu sa v neskorších storočiach začali významné chrámy, požívajúce úctu u veriacich a nejakým spôsobom prepojené s danou pápežskou bazilikou spájať duchovnými zväzkami, na základe ktorých v danom chráme mohli veriaci čerpať z pokladu milostí tak ako v danej pápežskej bazilike.

            Druhým dôvodom na vytvorenie duchovných zväzkov z pápežskou bazilikou je primát Rímskej cirkvi, s ktorým sa môžeme stretnúť už v časoch prvotnej Cirkvi. Pri úvahe nad duchovnými zväzkami tohto kostola s hlavnou mariánskou svätyňou v Ríme, je na mieste hlbšie si uvedomiť prepojenie s Rímskou cirkvou a jej biskupom, pápežom Františkom, ktorý je viditeľnou hlavou celej Katolíckej cirkvi. Táto skutočnosť je aktuálna najmä v dnešných časoch, kedy je Cirkev opätovne vystavená pokušeniam nejednoty.

Na základe tohoto duchovného puta medzi naším kostolom a pápežskou bazilikou Apoštolská Penitenciária z moci jej zverenej Svätým Otcom Františkom rozhodla, že v pripojenom farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Nitre je možné veriacim, ktorý nábožne navštívia tento kostol v určených dňoch a zúčastnia sa v ňom liturgického slávenie, alebo sa pomodlia modlitbu Otče náš a Verím v Boha, vzbudia si úmysel získať úplne odpustky, splnia obvyklé podmienky (svätá spoveď, sväté prijímanie, modlitba na úmysel Sv. Otca) a vylúčia akúkoľvek náklonnosť k hriechu získať úplne odpustky.

Dni určené na získanie úplnych odpustkov sú:

  • 5. augusta – v deň Výročia posviacky hlavnej mariánskej baziliky v Ríme – titulárny sviatok pápežskej baziliky Santa Maria Maggiore;
  • v titulárny sviatok chrámu; 
  • všetky Slávnosti Panny Márie, teda:

            1. januára – Slávnosť Panny Márie Bohorodičky

            15. augusta – Slávnosť Nanebovzatia Panny Márie – titulárny sviatok nášho farského kostola

            15. septembra – Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska

8. decembra – Slávnosť Nepoškvrneného počatia Panny Márie

  • vždy, keď veriaci nábožne navštívia pripojený kostol ako pútnici v skupine;
  • raz do roka v deň, ktorý si ľubovoľne zvolí každý jednotlivý veriaci;

Originál dekrétu v latinčine:

Úradný preklad dekrétu v slovenčine:

Kalvárske hlasy