Nedeľné zamyslenie

Ježišova túžba po Tebe

Stalo sa Ti už, že si bol v lese, alebo niekde vonku, bol si smädný ako ťava, bolo horúco a Tvoja fľaša na vodu bola úplne prázdna? V takej chvíli Ti pravdepodobne celé telo posielalo do mozgu výstražnú kontrolku: „vodu, potrebujem rýchlo vodu“. Jasne, že si sa nesústredil na nič iné, len na to, ako sa nejako dostať k najbližšiemu zdroju vody. Na jednej túre som videl chalana, ktorý sa takmer psychicky zrútil lebo jeho telo to od únavy a dehydratácie nezvládalo.

          Aj v dnešnom evanjeliu Ježiš hovorí: „Daj sa mi napiť.“ (Jn 4,7) Prosí o vodu ženu, samaritánku. Začína s ňou rozhovor. Určite nič takého nečakala, veď sama mu odpovedá: „Ako si môžeš ty, Žid, pýtať vodu odo mňa, Samaritánky?“ (Jn 4,10) Bolo spoločensky neprípustné, aby sa muž prihovoril cudzej žene a ešte cudzinke – samaritánke. A na druhej strane evanjelista sám naznačuje že práve bol čas okolo poludnia. Nikto s dobrou povesťou nechodil na vodu okolo poludnia, keď slnko najviac hrialo. Všetci chodili na vodu buď ráno, kým slnko ešte tak silno nepieklo, alebo večer, keď sa trochu ochladilo. Jasne, práve si hovoríš, že možno v ten deň zabudla ísť. Určite nezabudla. Bola to jej rutina. Ani Ty si si nikdy nezabudol obuť topánky keď si šiel do lesa, nezabudol si len tak ísť do práce, alebo si si v obchode nezabudol vziať si košík keď si vopred vedel, že Ťa čaká veľký nákup. Samaritánka tam napoludnie bola úmyselne, aby sa všetkým vyhla. Ale stretáva tam Ježiša, ktorý ju prosí o vodu. A začína s ňou dialóg. Je to rozhovor, pri ktorom si samaritánka uvedomuje kde všade robí chyby a kto pred ňou stojí. Ale podstatou celého rozhovoru je túžba Ježiša po spáse jej duše.

          Čo si myslíš Ty? Ako veľmi záleží Ježišovi na spáse Tvojej duše. Spomeň si len na svoj smäd. Dal by si hocičo za pohár vody. O koľko viac túži Ježiš po Tebe. Miluje Ťa nekonečnou láskou, obetoval za Teba svoj život. Jeho túžbou je, aby si nezblúdil, aby si sa vrátil naspäť, aby si mu dôveroval… Asi toto zamyslenie čítaš v čase, keď sú v Tvojom okolí zrušené sväté omše a pýtaš sa sám seba ako byť bližšie s Ježišom, ktorý Ťa tak hľadá, keď na svätú omšu nemôžeš ísť ani v nedeľu. Ale možno je to presne ono, čo Ťa priblíži bližšie k Bohu. Duchovný reštart, smäd po Bohu. Začneme si vážiť Krista, ktorého sme mali možnosť stretávať v Eucharistii každý deň a zrazu  nájdeš na kostolných dverách nalepený oznam, že sväté omše nebudú. Vážime si veci až keď ich nemáme.

          Ježiš ma stále takúto túžbu po tom, aby si kráčal po jeho ceste. Neprestajne je jeho srdce upreté na Teba, pretože chce aby si bol spasený. Len si spomeň na svoju túžbu po vode uprostred horúceho dňa v lete, alebo po spánku, keď si mal naposledy 2 nočné za sebou. To je iba zlomok toho, ako veľmi Ježiš túži po Tebe. Nech si ktokoľvek a nech si v živote spravil čokoľvek, pamätaj, že Ježišova túžba po Tebe nemá hraníc a je to práve on, kto na Teba každý deň uprostred najväčšej horúčavy čaká pri studni, aby zachránil Tvoju dušu.

Matej Reiner SVD

Kalvárske hlasy