Príprava snúbencov na Kalvárii (28.-29.september 2019)

Priemerná príprava svadobného dňa trvá priemerne 250 hodín. Príprava na spoločný manželský život je z tohto pohľadu vo všeobecnosti zanedbávaná a podvyživená. Preto sa veľmi tešíme záujmu mladých, ktorí chcú byť dobre pripravení nielen na svoj svadobný deň, ale aj na svoje spoločné kráčanie v manželstve.

V dňoch 28.- 29. septembra 2019 sa v našej farnosti na Kalvárii uskutočnil kurz predmanželskej prípravy. Prípravy sa zúčastnilo 28 snúbeneckých párov. Príprava spočívala v prednáškach a individuálnych písomných cvičeniach jednotlivých párov.

Prednášky viedli kňazi Spoločnosti Božieho Slova, Igor Kráľ SVD a Jozef Strečka SVD; odborníčka na mediáciu a kresťanský kaučing Jozefa Danová a kresťanské manželské páry: Viktor a Slávka Čanigovci (farmaceuti), Karol a Mirka Bielikovci ktorí sa venovali téme rodičovstva a výchove detí a manželia Jozef a Simona Predáčovci z Ligy pár páru.

Počas víkendového programu sme sa spoločne dotkli nasledujúcich tém:

  • Povolanie k manželstvu, predpoklady dobrého manželstva
  • Ľudská pohlavnosť, rozdielnosť a doplnkovosť muža a ženy
  • Manželská láska
  • Komunikácia v manželstve a riešenie konfliktov
  • Kresťanská viera, kresťanský životný štýl
  • Kresťanská mravnosť a kresťanský štýl v živote
  • Zodpovedné rodičovstvo, prirodzené metódy plánovania rodičovstva, výchova detí
  • Sviatosti, sviatosť manželstva

Jedna z účastníčok nám napísala: „Nečakala som, že môžem za 2 dni nájsť taký vnútorný pokoj, pokoru a lásku, ktorú som nejaký čas hľadala. Viete, pred dvoma rokmi mi zomrel veľmi mladý otec a odvtedy som sa do seba uzatvorila a nenechala k sebe preniknúť nič a nikoho.

Počas víkendu som si uvedomila aké krásne je žiť naplno a neriešiť veci, ktoré nemajú pre nás až taký význam. Začala som hlboko rozmýšľať a získala som tak vnútornú harmóniu, ktorá ma posunula na mojej ceste presne tam, kde mám byť.

Ďakujem Vám, že sme mohli spoznať príjemných ľudí a vypočuť si lektorov, ktorí sa nám otvorili a hovorili s takým „nákazlivým“ oduševnením. V neposledom rade Vám ďakujem za príjemné miesto, ktoré ste nám všetkým vytvorili, aj keď viem, že Vám to zabralo veľa času a námahy pripraviť predmanželskú prípravu na takej úrovni. Želám preto Vám aj všetkým na Kalvárii veľa lásky, zdravia a Božieho požehnania a som vďačná, že sú medzi nami takí ľudia ako vy.“

Som veľmi vďačný za túto spätnú väzbu, ktorú som tu publikoval so súhlasom jej autorky. Takéto slová po mnohých prípravách, ktoré sa za takýmto podujatím skrývajú, padnú vhod.

V mene všetkých, ktorí sme v ten víkend mohli byť svedkami peknej skupiny snúbencov, ktorá sa rozhodla svoj vzťah posunúť ďalej a posvätiť ho vo sviatosti manželstva, vyprosujeme všetkým požehnanie a pomoc Božiu do každého dňa.

                                                                                                                      (Igor)

Kalvárske hlasy